فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1394)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عیسی ابراهیم زاده *، دیمن کاشفی، احمد حسینی صفحات 1-26
    زلزله یکی از سوانح طبیعی است که بیشتر کشورها از جمله ایران با تهدیدات آن مواجه اند، ضرورت کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر این سانحه طبیعی، یکی از اهداف مهم برنامه ریزی شهری می باشد. بدین منظور گام اول برای تحقق این هدف، شناخت و ارزیابی میزان آسیب پذیری شهر در مقابل زلزله احتمالی است. در این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته، با بهره گیری از مدل های ارزیابی چند معیاره از جمله AHP، TOPSISو VIKOR، سعی شده تا برآورد متناسبی از آسیب پذیری محلات شهر پیرانشهر با استفاده از داده های مکانی و توصیفی اجزا و عناصر از جمله (قدمت ابنیه، نوع مصالح، تعداد طبقات، کاربری اراضی، عرض معبر، درجه محصوریت، ریزدانگی) به عمل آید. وزنهای مولفه های مربوط به هر قلمرو با استفاده از مدل AHP استخراج و برای تعیین فواصل بین گزینه ها و گروه بندی معیارها از مدل TOPSIS استفاده شد، سپس به منظور استخراج شاخص نهایی آسیب پذیری در محلات پیرانشهر با استفاده از مدل vikor، با یکدیگر تلفیق و شاخص نهایی آسیب پذیری در سطح محلات استخراج و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به تلفیق شاخص ها پرداخته شد و در نهایت محلات شهر به لحاظ آسیب پذیری رتبه بندی شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در مجموع و با طیف های متفاوت، 3/53 درصد از محلات شهر پیرانشهر آسیب پذیر می باشند که درخصوص کاهش خطرات احتمالی بایستی برنامه ریزی متناسب در این محلات صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری شهری، زلزله شهری، پیرانشهر، مدل های AHP، TOPSIS، VIKOR
  • عباس امینی *، زینب شهبازی کوچکله صفحات 27-48
    اکوسیستم ها و منابع محیطی، میراث ارزنده طبیعی جوامع انسانی و اصلی ترین سرمایه های اکوتوریسم به حساب می آیند. استفاده تفریحی، از جمله منافع مهم منابع جنگلی، به عنوان بخش اصلی اکوسیستم های طبیعی است. در نظر نگرفتن یا ارزشگذاری پایین و نامطلوب این منابع یا قلمداد نمودن آنها به منزله کالا و خدمات رایگان، موجب تخصیص نابهینه و اعمال مدیریت و برنامه ریزی های نادرستی بر آنها می شود. ارزشگذاری اقتصادی اکوسیستم های طبیعی و پتانسیل های گردشگری مناطق مختلف، ابزار مدیریتی موثری برای اجرای برنامه های توسعه ای و موفقیت آنها خواهد بود. پوشش جنگلی وسیع شهرستان های سیروان و چرداول در استان ایلام، واجد زمینه های مساعدی برای استفاده های تفریحی است. تحقیق حاضر، در پی برآورد ارزش تفریحی این منابع جنگلی و تبیین عوامل موثر در تمایل افراد به پرداخت برای این منظور، با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط صورت گرفته است. داده ها از نمونه ای به حجم 240 نفر و به کمک پرسشنامه گزینش دوگانه دوبعدی، جمع آوری گردید. در مجموع بیش از 74 درصد پاسخگویان مایل به پرداخت مبالغی از دو تا ده هزار توان بوده اند. نتایج حاصل از تحلیل لاجیت نشان داد که متغیرهای دموگرافیکی سن و درآمد و همچنین نگرش های محیط زیست گرایانه و دیدگاه های توریستی افراد، دارای تاثیر مثبت معنی دار در برآورد تمایل افراد به پرداخت بوده و نزدیک به 71 درصد قادر به پیش بینی آن بوده اند. متغیرهای دیگر جنسیت، تحصیلات، نگرش های اقتصادی در بهره برداری از جنگل ها و همچنین دیدگاه های حفاظتی افراد، نقش معنی داری در این رابطه نداشته اند. متوسط تمایل به پرداخت هر خانوار در سال، برای بهره برداری های تفریحی و نگهداری از جنگل های بلوط منطقه، 5/5687 تومان و بر این اساس، با توجه به کل خانوارهای منطقه، ارزش تفریحی سالانه این جنگل ها برابر با 101153098 تومان برآورد گردید. این میزان، سرمایه بالقوه قابل ملاحظه ای در دست سیاست گزاران و مدیران محلی، برای برنامه ریزی و بهره برداری بهینه و پایدار از پتانسیل بالای تفریحی منطقه، سرمایه گذاری، حفظ و نگهداری منابع جنگلی، جذب گردشگران بیشتر و ایجاد فرصت های اشتغال و درآمد بیشتر، بویژه برای جوامع روستایی منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: سیروان و چرداول، جنگل های بلوط، ارزشگذاری مشروط، تمایل به پرداخت، مدل لاجیت
  • اصغر ضرابی، محمود محمودزاده * صفحات 49-61
    هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل و بررسی وضعیت مسکن استان اصفهان با استفاده از شاخص های کمی و کیفی مسکن، و نیز تعیین عوامل موثر در بهبود شاخص های مزبور و رتبه بندی و سطح بندی نواحی استان براساس مدل های کمی برنامه ریزی منطقه ای می باشد. نوع پژوهش کاربردی و روش مطالعه تحلیلی و توصیفی است. آمار و اطلاعات مورد نیاز تحقیق از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 گردآوری شده است. سپس با استفاده از 26 متغیر، نسبت به ایجاد 22 شاخص انتخابی اقدام گردید. تعداد 22 شاخص انتخابی با روش تحلیل عاملی به 4 عامل تقلیل یافت که این عوامل جمعا 62/97 درصد از واریانس را در بر می گیرند. در نهایت به منظور رتبه بندی و سطح بندی شهرستان های استان از تکنیک ویکور استفاده شده است. نتایج نشان دهنده این است که در بین4 عامل، عامل زیربنایی با مقدار ویژه ی 71/16، به تنهایی 02/76 درصد از واریانس را در برمی گیرد و بیشترین تاثیر را در بین چهار عامل موثر دارد. و به منظور سطح بندی نواحی از روش VIKOR استفاده و شهرستان های استان به 5 گروه طبقه بندی شده اند که بر اساس آن شهرستان اصفهان با ضریب صفر رتبه اول و شهرستان فریدونشهر با ضریب 1 در رتبه آخر قرار دارد. به عبارتی 4/17 درصد شهرستان های استان در سطح بسیار برخوردار، 4/17 درصد در سطح برخوردار، 69/8 در سطح نسبتا برخوردار، و 43/30 درصد در سطح محروم و 08/26 درصد سطح بسیار محروم را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: مسکن، تحلیل عاملی، روش ویکور، استان اصفهان
  • علی اصغر عبدالهی، حسین غضنفرپور *، زهره رضایی صفحات 63-82
    «برنامه ریزی کاربری اراضی» در واقع مجموعه فعالیت هایی است که محیط انسانی را مطابق خواسته ها و نیازهای جامعه شهری سامان می بخشد و این مقوله هسته اصلی برنامه ریزی شهری را تشکیل می دهد. امروزه با توجه به توسعه روزافزون شهرها و عدم تعادل در پراکنش کاربری ها،ساماندهی کاربری اراضی شهری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. دسترسی عادلانه به این کاربری ها و استفاده بهینه از آنها،یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار و عدالت اجتماعی است. این مطالعه شهر شیراز را به علت قرار داشتن در زمره شهرهای تاریخی – فرهنگی و دارا بودن ارزشهای ملی و ویژگی های بین المللی،همچنین توسعه شتابزده شهر در دهه های اخیر و دارا بودن مسائل و مشکلات شهرسازی، به عنوان نمونه موردی جهت بررسی و ارزیابی کاربری های مناطق آن برگزیده است. پژوهش صورت گرفته، با روش تحلیلی مقایسه ای بر پایه روش تجربی انجام شده است که هدف از انجام آن شناخت وضعیت کاربری اراضی مناطق 9 گانه شهر شیراز با رویکردی جغرافیایی و بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)است. به منظور ارزیابی کاربری ها،از یک سو با استفاده ازروش های مقایسه ای، میزان کاربری های شهری مناطق 9 گانه شهر شیراز با کل شهر شیراز، ایران و جهان مقایسه شده و از سوی دیگر با استفاده از مدل ضریب مکانی LQi به تفاوت های مکانی کاربری ها در سطح شهر شیراز پرداخته شده و وزن هر کاربری در سطح مناطق شهر شیراز مورد ارزیابی قرار گرفته است.درنهایت نیز اطلاعات به دست آمده را به محیط excell و spss برده تا مورد کنکاش قرار گیرند.آنچه از یافته های این تحقیق به دست آمده نشان می دهد که: توزیع کاربری ها در شهر شیراز،با استانداردهای رایج کشور و جهان مغایرت دارد.همچنین،در خود شیراز، توزیع کاربری ها در مناطق مختلف شهر با مساله عدم تعادل روبروست که در این میان،کاربری های فرهنگی- مذهبی، حمل و نقل، آموزشی،تاسیسات شهری و جهانگردی، نسبت به سایر کاربری ها تعادل فضایی نامناسب تری دارند.همچنین،بررسی ها نشان می دهند که صرف ارزیابی کمی کاربری ها کافی نبوده و باید با درنظر گرفتن تمامی جوانب و ارزیابی کیفی کاربری ها همراه باشد تا زمینه ساز توسعه پایدار شهر گردد. واژه های کلیدی: ارزیابی کاربری اراضی شهری، مناطق 9گانه شیراز،، مدل LQ، GIS
    کلیدواژگان: ارزیابی کاربری اراضی شهری، مناطق 9گانه شیراز، مدل LQ، GIS
  • احمد تقدیسی *، سمیه گودرزی، حسن بیک محمدی صفحات 83-100
    «هدف کلی تحقیق» بررسی و تحلیل چالش های توسعه توریسم روستایی از دیدگاه روستائیان روستاهای هدف گردشگری استان آذربایجان غربی«بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل روستائیان روستاهای هدف گردشگری استان آذربایجان غربی بود که تعداد 381 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظرات اساتید و صاحبنظران مربوطه تایید گردید و جهت سنجش میزان پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار محاسبه شده حاکی از مناسب بودن ابزار تحقیق می باشد(89/0=&alpha). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد توصیف و تحلیل قرار گرفتند. رتبه بندی چالش های توریسم روستایی از دیدگاه روستاییان نشان داد که گویه های نامناسب بودن جاده ها و مسیرهای مواصلاتی، نامناسب و ناکافی بودن مراکز اقامتی و شرایط آب وهوایی سرد به ترتیب، به عنوان مهم ترین مشکلات در این زمینه شناخته شدند. در این تحقیق از تحلیل عاملی با رویکرد تلخیص داده ها استفاده شد که بر اساس نتایج به دست آمده، چالش های مدیریت آب کشاورزی در 6 عامل شامل، مشکلات بهداشتی، مشکلات مدیریتی و برنامه ریزی، مشکلات زیرساختی، مشکلات فرهنگی- اجتماعی، مشکلات اقتصادی و مشکلات طبیعی و اقلیمی دسته بندی شدند. همچنین بر پایه یافته های تحقیق، مشخص گردید که در بین چالش های ششگانه بالا، چهار چالش: مشکلات مدیریتی و برنامه ریزی، مشکلات زیرساختی، مشکلات فرهنگی- اجتماعی و مشکلات اقتصادی دارای همبستگی بیشتری با یکدیگر بوده و بر اساس نتایج مدل رگرسیونی، چیزی در حدود 92 درصد از تغییرات شاخص ترکیبی چالش های توسعه گردشگری روستایی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: چالش، توسعه، توریسم روستایی، استان آذربایجان غربی
  • غلامرضا امینی نژاد * صفحات 101-122
    اجرای طرح های بزرگ صنعتی که امروزه با توجه به پیشرفت های صنعتی و تکنولوژیکی به سرعت تحقق می یابند حامل تغییر و تحولات فزاینده ای در سطوح اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خواهند بود. و از طرف دیگر این تحولات معمولا همسو و هماهنگ با تغییرات صنعتی صورت نمی پذیرد. این پژوهش در مورد اثرات اقتصادی و اجتماعی تاسیسات و پروژه های پارس جنوبی بر ساختار روستاهای شهرستانهای جم، دیر وکنگان استان بوشهر می باشد. پژوهش حاضر بر اساس چارچوب نظری تئوری های قطب رشد، مرکز - پیرامون فریدمن، پخش هاگراستراند، تدوین شده است هدف پژوهش حاضر مطالعه و شناخت نقش تاسیسات و پروژه های پارس جنوبی بر توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی روستاهای منطقه است. جهت آزمون فرضیات و رسیدن به اهداف تحقیق با استفاده از مدلهای مختلف، اطلاعات به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از بررسی های فوق نشان می دهد پیامدهای مثبت و منفی زیادی ازجمله بهبود وضعیت اقتصادی روستاییان، ایجاد اشتغال برای ساکنین منطقه و استان های همجوار، ایجاد و گسترش بنگاه های کوچک اقتصادی، افزایش جمعیت، تغییر در ترکیب جنسی جمعیت منطقه و تحول درنوع فعالیت های اقتصادی روستاییان و... در روستاها و شهرها منطقه تاثیر داشته است. بیشترین تاثیر تاسیسات و پروژه های پارس جنوبی بر روستاهای شهرستان کنگان بویژه دهستان های عسلویه، نایبند و طاهری داشته است. لذا با اجرای پروژه های نفت و گاز پارس جنوبی مشکلاتی را در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی متوجه ساکنین منطقه بویژه روستاییان ساخته است، مسائلی همچون ورود بیش از حد جمعیت بیکار جویای کار، تخلیه روستاهای در محدوده تاسیسات، افزایش بی رویه قیمت زمین و اجاره مسکن و نابودی زمینهای زراعی، ازبین رفتن فعالیت های صید وصیادی و صنایع وابسته به آن، توزیع نامناسب امکانات وخدمات، درگیری واختلاف مذهبی بین اهل تسنن و تشیع و بروزناهنجاری های شدید اجتماعی(اعتیاد، سرقت و...)، نابسامانی های محیطی(آلودگی هوا، آب) و صدها مسئله دیگردست به گریبان است واحتمالا با این روند درآینده مسائل ومشکلات بیشتری بروز خواهدکرد. بر اساس روش تحلیل عاملی میزان اثرات مثبت قطب صنعتی بر ساختار روستاهای حوزه پارس جنوبی24/63 درصد بوده که در عاملهای اثرات آموزشی وفرهنگی(9/26)، اثرات مثبت اقتصادی (3/11)، رضایت از زندگی(9/9)، فعالیت های فرهنگی(9/7) و مشارکت در سرمایه گذاری ها (56/7) نمود پیدا کرده است. درحالیکه اثرات منفی قطب صنعتی پارس جنوبی بر روستاهای منطقه مورد مطالعه 66/36 درصد بوده است که در قالب عاملهای جرایم وانحرافات اجتماعی(9/17)، اثرات منفی اقتصادی(7/11) و باورهای منفی و بازدارنده(06/7) درصد ظهور یافته است.
    کلیدواژگان: پارس جنوبی، ساختار روستاها، توسعه روستایی، پروژه های نفت وگاز
  • هاشم داداش پور *، امیررضا لواسانی صفحات 123-146
    مناطق کلان شهری به عنوان پدیده ای نوظهور در مقایسه ی دیگر شیوه های سکونت انسانی دارای روند شکل گیری و گسترش سریع تری در عرصه های مختلف است. هر منطقه ی کلان شهری با توجه به ویژگی ها و شرایط محیطی خود می تواند از الگوی رشد متفاوتی پیروی کند. بررسی ادبیات موجود در این زمینه نشان می دهد که نمی توان الگوی ثابت و مشخصی برای تمامی مناطق کلان شهری ارائه کرد. ازاین رو بایستی بوسیله ی شاخص هایی به سنجش میزان شکل گیری و گسترش پراکنده رویی در مناطق کلان شهری پرداخت. بر این مبنا هدف اصلی در این تحقیق شناسایی و بکارگیری سنجه ی پیوستگی فضایی-عملکردی به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار بر شکل گیری و گسترش این پدیده است. با توجه به دو بخشی بودن این سنجه، دو دسته ی اصلی از روش ها مورد استفاده قرار گرفته است. در تحلیل پیوستگی فضایی از شاخص آنتروپی شانون استفاده شده است که با استفاده از آن میزان پیوستگی فضایی در طی سال های مختلف مورد سنجش قرار خواهد گرفت. در تحلیل پیوستگی عملکردی از تحلیل شبکه استفاده شده است که بر اساس آن شاخص میزان جریان میان عناصر فضایی منطقه به عنوان عامل پیوستگی عملکردی شناخته می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که گسترش پدیده ی پراکنده رویی رابطه ای مستقیم با پیوستگی فضایی-عملکردی دارد. به طوری که شهر تهران و کرج به عنوان دو نقطه ی مسلط در منطقه ی کلان شهری تاثیرات ویژه ای بر این الگو داشته اند. این نتایج نشان میدهد با گسترش و توسعه ی کرج به عنوان نقطه ی مسلط در محدوده ی پیرامونی خود و همکاری با شهر تهران در کنار وابستگی عملکردی، مجموعه ی شهری قوی با مرکزیت شهری تهران شکل گرفته و مناطق پیرامونی در دوره های قبل به محدوده های توسعه یافته ی پیوسته در حال تبدیل هستند.
    کلیدواژگان: مناطق کلان شهری، پراکنده رویی، الگوی فضایی، پیوستگی فضایی، عملکردی، منطقه کلان شهری تهران
  • فاطمه ساکی * صفحات 147-160
    درحوزه های معرفت شناسی، مفاهیم، اغلب متفاوت به کار گرفته می شوند.لذا علیرغم داشتن ساختار وقلمرو موضوغی همسان، بار مفهومی آن ها در دیدگاه های مختلف یکسان نیست.«تعادل» یکی از این مفاهیم می باشد.مفهوم «تعادل» هم در مفاهیم و تفسیر آیات قرآن در مورد پدیده های زمین به کاررفته است؛و هم در حوزه معرفت شناسی سیستمی فرضیه گایا (1)خود را نشان می دهد.بدون تردید آنچه از مفهوم تعادل در فرضیه گایا با دیدگاه سیستمی درمورد حیات زمین است با مفاهیم آیات قرآن(سوره حجر،آیه 19،سوره اعلی،آیات 2و3،سوره المومنون، آیه 18وآیات دیگرکه مفهوم تعادل،متوازن،هماهنگوهمچنین در سوره القمر،آیه49وسوره حجر،آیه 21،سوره رعد،آیه 8،سوره طلاقکه مفهوم حد وحدود مقدارو مسئله اندازه گیری را بیان می کند)انطباق دارد.به طوری که در فرضیه گایا، زمین ومجموعه موجودات را به یک ابرموجود زنده تشبیه می کند که ضمن وابسته بودن اجزای آن با هم،بین آنها ارتباط برقرار می باشد و دارای قابلیت خود تنظیمی هستند؛از طرفی دیگر،دلیل استمرارحیات روی زمین، وجود پس خورهای(2)مثبت و منفی سیستم های سطح زمین می باشد که شرایط محیط کره زمین را برای تداوم حیات خود تنطیم می کند. در این مقاله تلاش شده است با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس و پایه مطالعات کتابخانه ای این انطباق مفاهیم تحلیل شود.
    کلیدواژگان: تعادل، محیط زیست، فرضیه گایا، دیدگاه سیستمی ومفاهیم قرآنی
  • طاهره صادقلو، لیلا جوهری * صفحات 161-180
    فضاهای شهری امروزی، مولفه ای برای وقوع نابهنجاری های شهری و در نتیجه عدم وقوع امنیت در شهر می باشند، در بسیاری موارد نوع طراحی فضای کالبدی، نقشی که مکان خاص به خود می گیرد و ابعاد اجتماعی یک محدوده منجر می گردد که فضاها امن و یا بالعکس ناامن گردند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی عوامل سازه ای موثر بر حس امنیت فضایی شهروندی در زیرگذرهای کلان شهر مشهد از دیدگاه شهروندان مناطق 11 و 12 می باشد. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی از نوع کاربردی می باشد. جهت اولویت بندی شاخص های ایمنی زیرگذرها از فرآیند «تحلیل شبکه» (ANP) استفاده شده است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی شهروندان مناطق 11 و 12 می باشد که به نسبت جمعیت نواحی در این دو منطقه 383 پرسشنامه با استفاده از فرمول کوکران، توزیع شده است. علاوه بر این 20 پرسشنامه در بین خبرگان شهری(متولیان امور زیرگذرها-سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد) توزیع شده است. نتایج حاصل از مقایسه ی میانگین دو جامعه ی مستقل بیانگر این است که منطقه 11 در تمامی شاخص های مورد مطالعه به استثنای بهداشت و روشنایی وضعیت مساعدتری را داراست و اولویت بندی حاصل از تکنیک ANP بیانگر این است که شاخص دسترسی و سهولت کاربرد با وزن نرمال شده ی 0.19 در اولویت اول و شاخص طراحی داخلی با وزن نرمال شده ی 0.09 در اولویت آخر جهت تامین ایمنی زیرگذرها قرار دارد.
    کلیدواژگان: عوامل سازه ای، امنیت فضایی، زیرگذر، ANP، مشهد
|
  • Pages 1-26
    Earthquake is a natural accident that most countries _such Iran_ face its threats. the necessity of decreasing the cities vulnerability against this natural accident is one of the important goals in urban planning. for this reason the first step to attain this goal, is knowing and Evaluating the amount of vulnerability of city against the probable earthquake. At this research that was done with descriptive analyzing method, by using multiple Evaluation models like AHP,TOPSIS and VIKOR, it was attempted to do a proper Evaluation of Piranshahr urban regions, by using location and descriptive data of parts and ingredient The burdens of each region is extracted by AHP model, and for appointing distances between choices and grouping scales the model of TOPSIS is used. and eventually to extract the last index of vulnerability at regions of Piranshahr by using VIKOR model, they are combined together and in the next step, the last index of vulnerability at regions of Piranshahr is extracted and by using geographical information system GIS the indexes are combined and at the end the regions of the city was ranked in view of vulnerability. the results show that totally and with different spectrum 3.53percent of the regions of Piranshahr is vulnerable that it is necessary to do a suitable schematization to reduce probable dangers.
    Keywords: urban vulnerability, urban earthquake, Piranshahr, models of AHP, TOPSIS, VIKOR
  • Abbas Amini *, Zeynab Shahbazi Pages 27-48
    Ecosystems and environmental resources are considered as human and natural heritage and main assets in ecotourism. Recreational use is one of the major benefits of forest resources, as the main component of natural ecosystems. Neglect or low and improper valuation of these resources, which are considered as free goods and services led to non-optimal allocation and improper management and planning. Economic valuation of natural ecosystems and tourism potential of different regions, will be an effective management tool for the implementation and achievement of development programs. Extensive forest cover in Chardavol & Sirvan townships in Ilam province, possesses a favorable environment for recreational use. The present study carried out to estimate the recreational value of this forests resources and explain the factors influencing people's willingness to pay by contingent valuation method. To achieve this, double bounded questionnaire and Logit model were used deals with a study of 240 samples. In total, nearly 74% of respondents are willing to pay from 20 to 100 thousand Rails. Results of Logit analysis showed that demographics variables including age, income accompanied by environmental attitudes and tourism orientation, have a positive and significant effect on estimating people's willingness to pay that more than 71 percent were able to predict it. Other variables of gender, education, economic attitudes of forest exploitation and conservation perspective, have not a significant role in this regard. Average willingness to pay per household for year for recreational uses and maintenance of oak forests was estimated 5687.5 Rials and accordingly, with respect to the total households in the region, the annual recreational value of forests was also 1011530980 Rials estimated. This rate is considerable potential wealth in the hands of policy-makers and local administrators for planning and sustainable and optimal utilization of the region's high potential recreation, investment, protection and preservation of forest resources, attract more tourists and create greater employment and income opportunities, especially for rural communities in the region.
    Keywords: Sirvan, amp, Chardavol, Oak forests, Contingent valuation method, Willingness to pay, Logit model
  • Pages 49-61
    The main purpose of the study, analysis and evaluation of quantitative and qualitative indicators of the province housing accommodation, And also determining factors in improving the indicators and the grading and ranking of sites based on the application of quantitative models of regional planning. Applied research is descriptive and analytical study. The data for the study was obtained from the 1390 Population and Housing Census results. Using 26 variables to create an index of 22. A total of 22 index was reduced by factor analysis to four factors that together cause 97/62% of the variance in the fall. Finally, in order to rank and categorize Vikor city of the province of the techniques used. Results indicate that the fourth factor underlying the special value 16/71, only 76/02% of the variance and includes four factors are among the most effective. In order to use VIKOR method of grading areas of the province and the city have been classified into five groups.The zero-based index of the first rank, and city to city Feridounshahr coefficient 1 The final is ranking, In other words 17/4 % The city's high level of, 26/08% most deprived area into account.
    Keywords: Housing, factor analysis, method Vikor, Isfahan
  • Pages 63-82
    " Land Use Planning " is actually a set of activities that meets the demands and needs of urban human environment and that would settle the core issues of urban planning would be covered. Nowadays, with the development of cities and imbalances in land distribution, land use, urban organization is extremely important. Equitable access to and efficient use of land, one of the essential components of sustainable development and social justice. This Shiraz being the most historic cities - having cultural and national values and international features, as well as the intense development of urban problems in recent decades, and has, for example, about the direction of user evaluation the district has adopted. The study, a comparative analysis is conducted on the basis of empirical methods aimed at identifying the land areas of the 9 city Geographical approach and the use of geographic information systems (GIS) is. In order to assess the land, on the one hand, using the comparative method, the total amount of land in urban areas, the 9 Shiraz Shiraz, Iran and the world and comparing the coefficients of the model where the different user's location LQi at the city level and the weight of each member of the city area has been evaluated. finally obtained by the analysis of the environment and spss excell taken to be explored. those findings of the suggests that land distribution in the city, is incompatible with the standards of the country and the world. well, in Shiraz, distributed applications in different areas of the city is facing the problem of imbalance the username cultural - religious, transport, education, urban and tourist facilities, are more difficult than other land uses spatial scales. Moreover, studies show that the land was not enough to spend a little evaluation should take into account all aspects of land quality assessment and to be the underlying cause of sustainable development
    Keywords: Land use Analysis_The 9 main areas of the Shiraz city_LQ Modell_GIS
  • Somayeh Goudarzi Pages 83-100
    The purpose of this study was to investigate challenges of rural tourism development from the viewpoints of people living in target tourism rural of West Azarbaijan province. The statistical population consisted of people living in target tourism rural of West Azarbaijan province. The specimen volume was determined as 381 persons through Cochran formula and the proportional allocation sampling method was used to choose the specimen. A questionnaire was developed for gathering data. Face validity of the instrument was determined by related experts. The average Cronbach's alpha computed to measure reliability of different parts of questionnaire was above 0.7 for total segments. The data analysed by SPSS. The findings revealed that Unsuitable roads and routes, Poor residential centers and in cold climate are main problems in the area of rural tourism development. Moreover, based on the results of factor analysis, the challenges of rural tourism development are classified into six factors, viz., sanitary problems, Management and planning problems, Infrastructure problems and etc. Also based on the findings, there is a significant relation between, Management and planning problems, Infrastructure problems, Socio-cultural problems and economical problems while about 92 percents of Composite Index of Rural Tourism Development was parted regarding to these factors
    Keywords: challenge, development, rural tourism, West Azarbaijan province
  • Dr Gholamreza Amininejad Pages 101-122
    Today, large industrial projects are bringing about economic,social and cultural developments. Yet, the developments are not completely in line with the industrial changes. This research is thus an attempt to study the socioeconomic and cultural influences of South Pars Projects and Facilities on the rural structures in Jam, Dayyer, and Kangan, in Bushehr province. The study was conducted based on the Growth Pole Theory, Friedman’s Core – periphery Theory, and Hagerstrand. The data collected was analyzed using different models. The results indicated both positive and negative effects of the Pars Facilities on the villages in the region. The positive dimension includes rural economic growth, employment, expansion of small business companies, active participation of contractors in the oil related projects, development of housing sector, population growth, change in gender balance, change in the kind of economic activities, expansion of social facilities and services,… Most influence was observed on the villages and cities in Kangan, especially in rural districts of Asaluyeh, Naiband, and Taheri.The problems associated with the industries in the region are also numerous, some of which can be recounted as follows: the influx of the unemployed, evacuation of the nearby villages, soaring prices of the houses and their rents, destruction of farmlands, fishing and the related industries, unbalanced distribution of facilities and services, sectarian divide between Sunnis and Shias, social perversions and delinquencies (drug addiction and theft,…), environmental problems (air and water pollution), and many more which would be on the rise in future. Factor analysis also revealed that the positive effect of South Pars Facilities on Rural structures has been about63.5 percent,including educational and cultural issues26.9%, economic 11.3%, life satisfaction 9.9%, cultural activities7.9%, and participation in the investments 7.56 %.By contrast, the negative effect has been 36.66 % which comprises social perversions and crimes(17.9%),negative economic effect(11.7%), and negative and preventive beliefs(7.06%).The conclusion and suggestions are provided based on the Swot model
    Keywords: South Pars, Taxonomy models, rural structures, rural development
  • Dr. Hashem Dadashpoor *, Amir Reza Amiri Lavasani Pages 123-146
    In comparison to the other human residence styles, metropolitan areas as an emerging phenomenon are subject to a faster formation and development procedure concerning different aspects. Considering different patterns, the research is focused on growth in these areas and observing new forms of development, how development takes place and how development patterns are followed. Every metropolitan area is capable of following a different development pattern according to its own characteristics and environmental conditions. Quality of formation of development patterns in one area depends on limitations of residence area and facilities existing there, as well as many human variables. In order to recognize basic concepts of Urban Sprawl, the research examined formation process and development of spatial organization, spatial patterns identification in metropolitan areas, in addition to the factors and characteristics of this phenomenon. Various regional metropolitan features of Tehran in terms of physical in addition to social and population development, infrastructures and transportation, physical links and inter residential communications as well as product flow were also subject of this investigation. The results show that underlying and population network in Tehran metropolis plays an essential role in formation and development of Urban Sprawl phenomenon, in a way that specified pattern of sprawl in Tehran metropolitan area demonstrates conformity with a specific pattern during different years, which is due to various impacts made by measures. However, as the two flat points in metropolitan area, Tehran and Karaj have had special effects on this pattern. That is, dispersed development areas in previous periods are transforming into contiguous developed areas. Assessments made in one year period of 2011, indicates that the same effects are the reason for transfer of Urban Sprawl phenomenon to outer regions of Tehran metropolitan area.
    Keywords: Metropolitan area, Urban Sprawl phenomenon, Urban Sprawl measures of pattern, Tehran metropolitan area
  • Pages 147-160
    In the field of epistemology usually (the concepts) applied in different ways, therefore, despite having the same structure of the subject domain,their weights of those concepts are not same in different perspective. In fact, the word of balance counted as one of these concepts. The meaning of it has been used in various fields based on Holy Quran especially in same verses about phenomena of the Earth. In addiction it, this matter shown itself in the form ofsystematica epistemology of the Gaia hypothesis. No doubt, whatever understood from the concept of balance in Gaya hypothesis with systematicperspectives would be about the life on earth. In this issue, we refer it to some verses from holy Quran such as (verses 19th of Hajr and verse2sd and 3th of Aaela or verse 18th and some other verses spoken about the concept of balance,harmonize.) in this between, other verses represented about the limits and the issue of measurement. such as verse 49th of Alghamare, verses 21th of hajr, verses 8th of Rade. as you can see in the Gaya hypothesis, the earth and Organismsare likened together to a super Wight to communicate between themwith capable of self- regulated. On the other hand, the reasons for the continuation of life on Earth would theexistence of the positive or negative eaters of the earth systems which regulate the Earth's environment for their survivals. In this article, attempted to analysis these concepts based on analytical or descriptive ways or basic library studies.
    Keywords: balance, environment, the Gaya hypothesis, systematic perspectives, concepts of holy Quran
  • Tahere Sadeghloo, Leila Johari* Pages 161-180
    Modern urban spaces, are a component for the occurrence of urban abnormalities. In many cases the design of the physical space, the role that specific location takes and its Social Dimensions leads to that the spaces be known safe or unsafe. This research aims to evaluate the structural factors affecting Sense of citizenship spatial security in underpasses of Mashhad Metropolis from the perspective of citizens of zone 11 and 12. The research method is applied descriptive – survey one. In order to prioritizing the safety indicators of underpasses the process of "network analysis" (ANP) is used. Sample community of study, include all citizens of zone 11 and 12 that according to the proportion of the population in these two areas 383 questionnaire using Cochran's formula is distributed. In addition, 20 questionnaires among urban experts (Custodians of the underpass- Transportation and Traffic Organization of Mashhad Municipality) are distributed. The Results of the comparison of average of two independent community indicate that district 11 in all parameters studied except health and lighting has a Favorable situation and prioritizing using the ANP technique suggest that index of access and ease of use by normal weight of 0.19 is the first priority and the index of interior design by normal weight of 0.09 is the last priority to provide the safety of underpasses
    Keywords: Structural factors, Spatial Security, Underpass, ANP, Mashhad